Sosyal Medya

Güncel

AP‘den İsrail’e sert tepki

Filistin’de temaslarda bulunan 13 parlamenter, İsrail'i sert biçimde eleştirdi.



Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) BirleÅŸik Sol Grup üyesi Ä°rlandalı parlamenter Martina Anderson, grup üyesi 13 parlamenterin Ä°srail ve Filistin’deki temaslarına iliÅŸkin düzenlenen ortak basın toplantısında, “Ä°srail, yaptıklarının hesabını vermeli, insan hakları ihlallerinin cezasız bırakılmasına son verilmeli” dedi.

GAZZE’DE YAÅžANANLAR UNUTULMAMALI

Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı’nın Gazze’ye girmelerine izin vermemesi eleÅŸtiren Anderson, "Gazze’de yaÅŸanan çılgınlık tekrarlanmamalı ve unutulmamalı” diye konuÅŸtu.

Ä°srail’in saldırıları sonucunda Gazze’de 2 bin 200 kiÅŸinin öldüÄŸünü, bunlardan 50 kiÅŸinin Hamas militanlarından, geri kalanın büyük çoÄŸunluÄŸunun ise çocuk ve kadınlardan oluÅŸtuÄŸunu belirten Anderson, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°nsan haklarının ihlali durumunda Avrupa BirliÄŸi (AB) ile Ä°srail arasındaki Ortaklık AnlaÅŸması’nın askıya alınması gerekiyor. AB, küçük çocukların katlini insan hakları ihlali olarak görmüyor mu? Yasa dışı yerleÅŸim birimlerini uluslararası hukukun ihlali olarak kınıyor ama Ortaklık AnlaÅŸması yerinde duruyor.”

Filistinlilerin egemen, özgür, onurlu ve saygı görerek yaÅŸama hakkına sahip olduÄŸunu söyleyen Anderson, “Sorumluluk üstlenmeliyiz aksi takdirde suç ortağı oluruz ve ÅŸu aÅŸamada olan tam da bu” dedi.

Ä°SRAÄ°L ÜRÜNLERÄ°NE KARÅžI AMBARGO DEVREYE SOKULMALI

Portekizli parlamenter Marisa Matias da Ortaklık AnlaÅŸması’nın askıya alınmasının yeterli olmadığını kaydederek, “Tam silah ambargosu uygulanmalı. Ä°ÅŸgal altındaki topraklarda üretilen Ä°srail ürünlerine karşı ambargo devreye sokulmalı” diye konuÅŸtu.

"Filistin’de barış süreci deÄŸil uluslararası hukuka aykırı süren hızlandırılmış bir kolonizasyon sürecinin söz konusu olduÄŸunu" belirten Fransız parlamenter Yunus Omarjee de “Nelerin yaÅŸandığını biliyoruz ama gözlerimizi kapatıyoruz” dedi. AB’nin beklentileri karşılayamadığını vurgulayan Omarjee, Ä°srail’in uygulamalarını ırkçılık olarak niteledi.

Rum parlamenter Takis Hadjigeorgiou da Hamas’ın iÅŸgalin bir sonucu olduÄŸunu belirterek, “Dolayısıyla iÅŸgale karşı çalışma konusuna odaklanmalıyız. Ä°srail ürünlerine boykot konusunda sesimizi yükseltmeliyiz. AB ülkelerinin Ä°srail’e hala neden silah sattığını, AB Konseyi ve üye ülkelerin gündemine getirmeliyiz” dedi.

Ä°spanyol parlamenter Pablo Ä°glesias ise Ä°srail ile Filistin arasında güç karşılaÅŸtırması baÄŸlamında denklik oluÅŸturmanın mümkün olmadığını ifade ederek, “Bu tür karşılaÅŸtırmalar yapamayız ya da eÅŸit uzaklık oluÅŸturamayız” diye konuÅŸtu.

KAYNAK: TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.